22 Haziran 2011 Çarşamba

Karatay Diyati - Canan Efenedigil Karatay


Hocaların hocası diye kabul edilen Prof. Dr. Canan Efendigil Karataydan kendi yöntemleriyle geliştirdiği sağlıklı beslenerek kilo vermenim abcsi kitabı Karatay Diyeti. Daha önce yayımladığımız Taş Devri Diyeti ve 7den 70e Taş Devri Diyeti kitaplarının yazarı Ahmet Aydının da hocası olan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay sağlık, beslenme ve diyet konusunda alanında otorite kabul ediliyor.











Canan Efenedigil Karatay

KISACA BİOGRAFİSİ...


Eğitim/Diploma:


2002 ‘European Cardiologist’ Diploması.
1998 Profesör İç ve Kalp Hastalıkları, İstanbul Üniversitesi Kardioloji Enstitüsü, Haseki.
1986 Kardiolog--İstanbul Üniversitesi Kardioloji Enstitüsü, Haseki.
1979 Doçent--İç Hastalıkları, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi.
1972 İç Hastalıkları Uzmanı-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tedavi Kliniği.
1967 Tıp Doktoru--Istanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi.
1961 Üsküdar Amerikan Kız Lisesi.

Deneyim:

1967-1972 İç Hastalıkları Asistanı- İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği

1972-1974 ‘Cardiac Registrar’ Liverpool Regional Cardiac Center, İngiltere.

1974-1976 Tedavi Kliniği Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde Baş Asistan olarak, Türkiyede ilk kez cerrah yardım almadan kalıcı ve geciçi Pace Maker tekniğini uygulama. Koroner yoğun bakımdda Vena Sub Clavia ponksiyon tekniğini uygulama.

1976-1978 ‘ Cardiac Registrar ’ Cape Town Üniversitesi, Groote Schuur Hastanesi Kardioloji Bölümünde, Judkins’in asistanı olarak koroner anjiografi ve hemodinamik eğitim. Kalp transplantasyonu yapılmış olan çift kalbli hastalarda hemodinamik ve anjiografik çalışma. Doçentlik tezi.

1979-1987 İstanbul Üniversitesi Kardioloji Ensititüsünde Doçent olarak çalışma.
Türkiyede ilk kez femoral arter ponksiyon yoluyla Koroner anjiografi tekniğini uygulama ve yerleştirme.

1987-1995 State University of New York Health and Science Center, Medical
Department of Medicine-Cardiovascular Research laboratuarında ‘Senior Research Scientist’ olarak araştırma yapma ve yürütme. (650 adet farenin sol koroner arterini bağlı******** akut iskemi-infarktüs geliştirerek aritmiler üzerine ilaç ve reperfüzyonun etkilerini incelemek, ayrıca 86 domuzda kalp tamponadı yaparak hemodinamik ve EKG çalışması).

1995-1997.1 Özel Hastanede koroner yoğun bakım ünitelerinin kurulması, koroner anjiografi ve hemodinami laboratuarlarının kurulması, non-invasif laboratuarların kurulması. Bu hastanalerde koroner by-pass ameliyatlarının ilk kez yapılmasının başlatılması. Teknik ve yardımcı personelin eğitilmesi. (Sani Konukoğlu Tıp Merkezi-Gaziantep ve Yeditepe Hastanesi-İstanbul, İçerenköy- adı İsviçre Hastanesi olarak değişmiştir)

Yönetim Görevleri:


2006- Rektör. TC İstanbul Bilim Üniversitesi
2006- Rektörler Komitesi Üyesi, Üniversiteler Arası Kurul Üyesi
2002-2006 Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı,
İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı, Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu ve Genel Kurul Üyesi

1997-2001 Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitimden Sorumlu Dekan
Yardımcısı,Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı , İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı, Tıp Fakültesi Yönetim Kurul Üyesi
1978-1987 İstanbul Üniversitesi Kardioloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı.

1978-1980 İstanbul Üniversitesi Kardioloji Enstitüsü Vakfı Başkan Yardımcısı.

Üyelikler:

1968-2006 Türk Tabibler Birliği.
1974-2006 Türk Kardioloji Derneği.
1986-2006 Fellow of the Scientific Council of International Colege of Angiology
(FICA).
2002-2006 Avrupa Tıp Eğitimi Derneği Üyesi (Association for Medical Education
in Europe-AMEE)
2002-2006 Uluslararası Tıp Eğitimi Derneği Üyesi(An International Association
Medical Education-IAME)
2005-2006 Mustafa Kemal Derneği Akademik Konsey Üyesi
2007- Mustafa Kemal Derneği Akademik Konsey Başkan yardımcısı..

Daha geniş bilgi için http://www.istanbulbilim.edu.tr/cv/CananEfendigilKaratay.htm ....
_________________
"Low Dose Naltrexone (LDN) may well be the most important therapeutic breakthrough in over fifty years. It provides a new, safe and inexpensive method of medical treatment by mobilizing the natural defenses of one's own immune system.
........... " — David Gluck, MD
ÇEVİRİSİ.:...............
"Düşük Doz naltrekson (LDN) de en önemli tedavi atılım elli yıl içinde olabilir. Bu kişinin kendi bağışıklık sisteminin doğal savunma seferber ederek tıbbi tedavi, güvenli ve ucuz yeni bir yöntem sağlar.LDN önemli sağlık maliyetlerini azaltır ve hastalıkların geniş bir dizi tedavi artırır........

Kazanan Naltroxene (LDN = Low Dose
Naltrexone)..(ETHYLEX -VIVITROL-NEMEKSİN=Muadili NALTREXONE)
OKUNUŞLARI:Naltrekson,Naltrexone,Naltreksone

Raşömon Ve Diğer Öyküler - Ryunosuke Akutavaga


Bu kitaptaki hikâyeler, Ryunosuke Akutagava’nın öykülerinden bir seçmedir. Büyük bir ustalıkla yazdığı çeşitli biçim ve içerikteki öyküleriyle kendinden sonra gelen kuşaklara örnek olmuştur. Japon film yönetmeni Akira Kurosava, kitaba adını veren öyküyü “Çalılıklar Arasında” isimli öyküyle birleştirerek Raşomon ismiyle sinemaya uyarladı ve 1951 yılında Venedik Uluslararası Film Festivali’nde birincilik ödülünü kazandı.

“Akutagava, ilk hikâyesi olan “Raşomon”da işinden atılmış bir uşaktan bahseder. Uşak, Raşomon kulesinde, peruk yapmak için ölü bir kadının saçlar
ını yolmakta olan yaşlı bir cadaloz görür. “yaşamak için bunu yapmaya mecbur olduğumu bilseydi, belki bana kızmazdı” diyerek durumu açıklamaya çalışır yaşlı cadı. Uşak alaycı bir şekilde “Yaa, öyle mi? O zaman hırsızlık yapma sırası bende. Yapmazsam ben de açlıktan öleceğim” der ve elbiselerini üstünden çıkarıp alarak kadını bir tekmeyle kokmuş cesetlerin arasına yuvarlar.

Akutagava’nın yaratmış olduğu ırz düşmanları, katiller ve fanatikler üzerine hiçbir zaman merhamet güneşi doğmaz; çünkü yazar, tıpkı başı dumanlı Fuji dağı gibi insanların aczine uzaktan ve soğuk bakmaktadır. Ölümünden birkaç ay önce yazmış olduğu şiirde yazarın nihilizmi çok çarpıcı bir biçimde gözlenmektedir.



Ryunosuke Akutagawa
Ryunosuke Akutagawa (1892 – 1927), Tokyo’da yaşadı. Üniversitede ve bir gazetenin edebiyat sayfalarını hazırlayan ekipte görev yaptı. Zeki, şüpheci ve aşırı duyarlı bir belleğe ve içine kapanık ve nevrotik bir kişiliğe sahipti. Japonya’nın sanayileşmeye başladığı yıllara tanık olduğundan bu süreçte yaşanan gelenek – modern çatışması ve kültür çatlaması acı çekmesine neden oldu. Buna tepki olarak öykülerinde uçlardaki duyguları işledi. Bu konuda ortaçağ Japonya’sının görkemli malzemesinden yararlandı. Gerçeklikten fanteziye, sembolizme ve gerçeküstücülüğe dek çeşitli teknikler geliştirdi ve bunları şiirsel gerçeği aramakta kullandı. Otuz beş yaşındayken kendi eliyle yaşamına son verdi. ‘Bir Korulukta’ öyküsünde eski ve melodramatik bir masalı, nesnellik ve öznellik arasında ayrım yapma konusunda kendimize duyduğumuz sıradan güveni sorgulayarak zayıf düşüren bir dizi çelişkili anlatıma dönüştürmektedir. Anılan öyküyle yazarın diğer bir öyküsü olan Raşomon’un birlikte uyarlanması sonucu üretilen film senaryosundan ünlü film yönetmeni Akira Kurosawa’nın 1950 yılında çektiği ve 1951 Venedik Film Festivali’nde birincilik ödülünü kazanan Raşomon adlı film sinemanın klasikleri arasında sayılıyor.

Yazan: Haluk Erdemol



Ryūnosuke Akutagawa


Doğumu: 1 Mart 1892, Tokyo
Ölümü: 27 Temmuz 1927, Tokyo
Japon öykü yazarı.

Tokyo Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı okudu (1913 - 1916). Çeşitli gazetelerde çalıştı. "Rashomon" ve "Haua" gibi ilk uzun öyküleriyle adını duyurdu. "Sanat sanat içindir" ilkesini savunan Akutagava, sanatla gerçeklik arasındaki uzlaşmaz karşıtlığın bilincindeydi. Bu uzlaşmaz karşıtlık ve sağlığının bozuk olması yüzünden intihar etti.

Japon edebiyatında o zamana değin egemen olan akımı (natüralizm) aşmaya çalıştı, yeni-gerçekçiliği destekledi. Avrupa edebiyatını yakından tanıyan bir yazar olarak uzun öykü biçim ve tekniğini ustalıkla kullandı. Çağdaş ve tarihsel konuları değişik bir biçim ve üslupla işledi. Birçok deneme, gezi notları ve taşlamanın yanı sıra, yaklaşık 140 uzun ve kısa öykü kaleme aldı.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs


Kuyucaklı Yusuf

  "Bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu, Bu da karısı idi.  Muazzez'in varl...