11 Aralık 2008 Perşembe

Leo Huberman

ABD’li iktisatçı ve iktisat tarihçisi Huberman, tarihsel maddeci yöntemle ele aldığı dünya iktisat tarihine ilişkin çalışmalarıyla tanınmıştır. 
1938’de Colombia Üniversitesi’ne bağlı New College’ın sosyal bilimler bölümü başkanlığına atandı. İki yıl sonra PM gazetesinde çalışmaya başladı, daha sonra da U.S. dergisinde köşe yazarı oldu. 1942-1945 arasında Ulusal Denizcilik Sendikası’nın halkla ilişkiler ve eğitim yönetmenliğini yaptı. 1945-46 yıllarında Reynal ve Hitchock yayınevinin danışmanlığını üstlendi. 
1949’da kurucuları arasında bulunduğu dergi kısa sürede uluslararası öncü marksist dergiler arasında yerini aldı. 1966’da dergi ve yayımcılara eski İtalyan direniş hareketi öncülerinden bir komite tarafından verilen ve daha önce Jean-Paul Sartre’a verilen Omegna Ödülü’nü kazandı. Ödülün veriliş gerekçesi, yazarların kapitalizme ve emperyalizme karşı açılan savaşa olan katkılarıydı. 
Montyhly Review yayınevi, 1952’de Huberman ve Sweezy’nin bir raslantı sonucu I.F Stone ile karşılaşmalarının bir ürünüdür. Stone’un, bir kitap yazdığını, fakat bu dönemde egemen olan Mc Carthy’cilik yüzünden bastıracak bir yayımcı bulamadığını söylemesi üzerine kurulan yayınevinin bastığı ilk kitap Stone’un “Kore Savaşı’nın Gizli Tarihi” adlı yapıtı oldu. Yayınevini ölünceye değin Huberman yönetti. 
Tarihi iktisat kuramıyla ve iktisat kuramını tarihle açıklamanın gerekli olduğunu düşünen bu anlayışıyla pek çok ürün veren Huberman, 1932’de yayımladığı “Biz Halk” kitabıyla ABD tarihini, 1936’da yayınlanan “Feodal Toplumdan Yirminci Yüzyıla” adlı çalışmasıyla Ortaçağ’dan 20. yüzyıla değin Avrupa iktisat tarihini, sıradan insanların da anlamasına özel göstererek, benzer bir anlatımla işlemiştir. İncelediği tarihsel dönemlerin toplumsal ve iktisadi bu temel üstüne gelişen düşünceler ve eylemler arasındaki ilişkileri ustaca çözümleyen Huberman’ın bu kitabı birçok dile çevrilmiştir. 
Devrimden sonra Küba’yı birçok kez ziyaret eden Huberman, Fidel Castro, Che Guevara ve diğer önderlerle yakın ilişkiler kurmuş ve Paul Sweezy ile birlikte bu ülke üstüne iki kitap yazmıştır. 

Hiç yorum yok:

Kuyucaklı Yusuf

  "Bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu, Bu da karısı idi.  Muazzez'in varl...